Rewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno
letnie dni, do przygotowania z dowolnymi ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta
używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak
naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka!
Tortownica 24 cm
Składniki:
15-20 dag podłużnych biszkoptów
Krem:
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g masła 82% nie margaryny!
1 łyżka ciemnego kakao
1 wafelek kakaowy typu princessa
Wierzch:
2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych
40 dag mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka,
wiśnie)
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w
700 ml gorącej wody , zostawić do wystudzenia.
Krem budyniowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wymieszać a najlepiej zmiksować
mikserem aby nie było grudek z proszkiem
budyniowym, mąką pszenną i polową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać masę
na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puch. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z
nich dodać kakao i pokruszony drobno wafelek,
zmiksować lub wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Odlać trochę galaretki do miseczki i maczać w niej
biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą
warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce.
Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta
rozsypać pomieszane owoce zalać tężejącą galaretką odstawić na całą noc do
lodówki.
Słodkich wypieków!
Zapisałam przepis, ale już czuję wspaniały smak tego ciasta. Na pewno zrobię 😁
OdpowiedzUsuń