Wiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt
niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu
krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko-kwaśny, nic nie przesłodzony,
polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki,
słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej herbaty.
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
3 jajka
¼ szklanki cukru
½ szklanki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
½ kg rabarbaru
½ szklanki cukru
½ szklanki zimnej wody
1 cytrynowa galaretka
Masa krówkowa:
25 dag serka mascarpone
25 dag kajmaku (masa krówkowa)
100 ml śmietany kremówki 30%
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo:
Prażone na suchej patelni migdały do dekoracji
Wykonanie torciku:
Biszkopt:
Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu musze mieć
temperaturę pokojową.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną
pianę, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy
żółtka mieszamy chwilę
Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z
łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do
ciasta za pomocą rózgi od miksera.
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej
pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu
wystudzic. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 cieniutkie blaty.
Masa rabarbarowa:
Umyty rabarbar pokroić, przełożyć do rondelka, zasypać
cukrem ,wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż będzie miękki-kilka minut, następnie
zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać
do rozpuszczenia. Wystudzić. Pozostawić do lekkiego stężenia (można włożyć do
lodówki-masa zsiądzie się szybciej)
Masa krówkowa:
Wszystkie składniki do przygotowania kremu krówkowego muszą
być schłodzone co najmniej 12 godzin w lodówce. Najlepiej je włożyć do lodówki
dzień wcześniej.
Wszystkie schłodzone składniki umieścić w misie miksera i
miksować na wysokich obrotach do momentu
otrzymania gęstego , ścisłego kremu .
Przełożenie:
Jeden blat biszkopta ułożyć z powrotem w tortownicy, wyłożyć
tężejącą już masę z rabarbarem, przykryć drugim blatem biszkopta, wyłożyć krem
krówkowy, przykryć biszkoptem, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka
wlać śmietankę i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, polać ciasto udekorować
prażonymi migdałami, chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Torcik pysznie wygląda. Na pewno słodki smak krówki i kwaskowatego rabarbaru , jest niepowtarzalny ❤
OdpowiedzUsuńMniam, ale narobilas mi smaka na rabarbar! Dobrze,że mam rolade z rabarbarem w lodówce ;)
OdpowiedzUsuńWyborny torcik :)
OdpowiedzUsuńDzis go robie.Ciekawe czy mi wyjdzie
OdpowiedzUsuń