Świetny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne
muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie
miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych
gości a zapach rozchodzący się z
piekarnika zwabi każdego!
Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale
na maślance o niebo lepsze ;)
Składniki:
Na 16 sztuk muffinek
2 jajka
1 szklanka maślanki naturalnej
12 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 szklanka pokrojonego rabarbaru
Sposób przygotowania:
W jednej miseczce wymieszać ze sobą suche składniki czyli: mąkę,
proszek, cukry.
W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut.
W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut.
Słodkich wypieków!
Pychota! :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis na pyszne muffinki :) Na pewno chętnie z niego skorzystam!
OdpowiedzUsuń