Bezmięsne wiosenne danie o kremowej konsystencji podobne do risotto , kokosowe nuty doskonale
komponują się z delikatnymi warzywami jakimi są szparagi i cukinia, ten pilaw
jest pyszny sam w sobie i doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej potrawy.
To jedno z dań które w sezonie szparagowym najczęściej pojawia się w mojej
kuchni, w wersji dla mięsożerców wystarczy dodać podsmażonego na patelni fileta
z kurczaka lub indyka.
Składniki na 2-3 porcje:
2 szklanki bulionu warzywnego
1 pęczek świeżych zielonych szparagów
½ szklanki zielonego groszku
1 cukinia
2 cebule
1 ząbek czosnku
Kawałek pora
3 łyżki oliwy
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie dania:
Groszek(ja miałam mrożony) ugotować al dente w osolonym
wrzątku, odcedzić na sicie.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę razem z umytym małym
kawałkiem pora.
Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, zeszklić 3 minuty, dodać
pocięte na małe kawałki szparagi oraz pokrojoną w pół plasterki cukinię , smażyć
chwilę pod przykryciem aż warzywa zmiekną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W garnku zagotować bulion warzywny z mleczkiem kokosowym i
łyżeczką soli, wsypać ryż , dobrze zamieszać, i gotować na średnim ogniu pod
przykryciem 10 minut, aż ryż wchłonie płyn, od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypalił.
Zestawić z ognia i zostawić
na kilka minut, następnie spulchnić ryż widelcem dodać do warzyw, wsypać
groszek, całość podsmażyć minutę, rozłożyć na talerze posypać natką, podawać od
razu.
Do wpisu użyłam produktów ze sklepu Kuchnie Świata.
super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńInteresuje danie,w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń