Jedno z moich ulubionych letnich wypieków, kruche ciasto z warstwą budyniu i owoców, słodkie smaki
przełamane lekko kwaśnymi, czy może być coś lepszego ? To duet doskonały!
Nie licząc czasu pieczenia ciasto jest ekspresowe do
przygotowania. Gdy zapach pieczonego ciasta unosi się w domu, jakimś cudem cała
rodzina zagląda do kuchni i pyta co dziś pysznego , wspólne delektowanie przy
stole to te chwile , które lubię najbardziej.
Wielbiciele słodkości na pewno
nie przejdą obok niego obojętnie. Nadaje się na wszelkie okazje, także na te aby w pieczenie zaangażowała się
cała rodzina.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata szklanka mąki krupczatki
25 dag masła
25 dag masła
3 jajka
30 g cukru
waniliowego ze skórką cytrynową
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
Masa :
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe zwykłe te na ½ litra mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
1 laska wanilii
cukier puder do
oprószenia
Nadzienie:
25 dag truskawek
25 dag rabarbaru
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną
wymieszaną z krupczatką, dodać pokrojone na kawałki zimne masło dodać proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz
cukier ze skórką cytrynową i zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę
42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.
Masa:
Budynie waniliowe
wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru,oraz wydrążoną wanilią (same nasionka) następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować
budyń.
Lekko ostudzić i
jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .
Rabarbar umyć pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojonymi na
połówki truskawkami , oraz mąką
ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę
schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45-50
minut.
Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Oprószyć cukrem pudrem.
Świetny przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiszesz że 3 budynie na pół litra mleka.w przepisie jest litr. Ma być 6 budyniów?
OdpowiedzUsuńProsze czytać ze zrozumieniem :) .... na litr mleka dajemy 3 torebki budyniu zwykłego, nie te duże na 750 ml mleka bo i takie są..Pozdrawiam!
Usuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńMniam ależ rewelacja ciasto! Trzymam kciuki za wygraną :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super dzięki pozdrawiam cię
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam również 🙂
UsuńStrasznie dużo cukru, musi być mega słodkie to ciasto.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom nie jest mega słodkie ponieważ rabarbar jest kwaśny.
UsuńTo masę wylewamy na surowy placek i razem wszystko pieczemy??
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 🙂
Usuń