Ciepłe dni i pachnące słońcem truskawki z grządki to idealną porą na
zrobienie tiramisu, komu by się chciało teraz odpalać piekarnik? lepiej zrobić deser
w 15 minut, wypić gorącą kawę i iść na rower.
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham tiramisu pod każdą postacią, w
swojej karierze zrobiłam już wiele wersji tego deseru, najbardziej
smakuje mi ten na żółtkach choć ta wersja bez jajek za to z truskawkami też jest całkiem smaczna. Natomiast
najczęściej powracam do kawowej klasyki. Polecam Wam tę letnią wersję :)
Forma szklana 30/17cm
Składniki:
40 dag biszkoptów podłużnych Savoiardi
½ litra śmietany kremówki 30%
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
½ kg truskawek
1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej(nie w granulkach)
Do nasączenia:
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
1 łyżka syropu różanego (można pominąć ale polecam bo deser
ma fajny smak)
1 łyżka soku z cytryny
50 ml wódki
Truskawki do dekoracji
Śmietanę i mascarpone należy dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej
przez minimum 24 godziny.
Zimną śmietanę i mascarpone umieścić razem w misce ,
zmiksować do uzyskania gęstego ale niezbyt bardzo sztywnego kremu, pod koniec wsypać cukier puder i
wymieszać.
Krem podzielić na trzy równe części.
Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na grubsze plastry.
Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
W naczyniu ułożyć jedną warstwę biszkoptów,
skropić ponczem posypać cienko kakao wymieszane z kawą rozpuszczalną , wyłożyć porcję kremu, na to powciskać porcję
pokrojonych truskawek, czynność
powtórzyć jeszcze dwa razy, tak aby warstw deseru było trzy, ostatnią warstwę
stanowi krem oprószony grubo kakao połączone z kawą i udekorowany truskawkami.
Proste, prawda ?
Deser chłodzić całą noc w lodówce .
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z firmą Kuchnie Świata
Wow! Ale cudo! Poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
Usuń