Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
4 żółtka
10 dag zmielonych migdałów
15 dag masła, zimnego
8 dag cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Warstwa śliwkowa:
75 dag ciemnych
śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
Beza:
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego cukru
1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanej
½ szklanki płatków migdałowych do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi
migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać
pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli,
posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej
pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do
180*c piekarnika z termo obiegiem i zapiec 20 minut aż będzie lekko złociste.
Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać!
Śliwki wypestkować pokroić na kawałki, posypać cukrem oraz
mąką ziemniaczaną , wymieszać, wyłożyć na kruchy jeszcze ciepły spód.
Beza:
Składniki na bezę muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na gęstą pianę ze szczypta soli, powoli
wsypujemy po łyżce drobny cukier cały czas miksując aż beza będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia.
Bezę wykładamy na śliwki,
wygładzamy, posypujemy płatkami migdałowymi , wkładamy do ciągle nagrzanego
piekarnika, temperaturę pieczenia natychmiast zmniejszamy do 140*c (termo
obieg) i pieczemy 1 godzinę.
Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
Słodkich wypieków!
Wygląda wspaniale :) Ciasto tak proste i zachwycające smakiem i wyglądem za każdym razem, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste, owocowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ,bo własnie mam śliwki,to upiekę
OdpowiedzUsuńWszystko pod każdym względem wygląda doskonale! Boskie zdjęcia i przepyszne ciasto, cała Agatka :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, idealne na deser :)
OdpowiedzUsuń