Jesień zbliża się wielkimi krokami, kwitną wrzosy, słoneczko choć niżej świeci to jednak jeszcze ciepło grzeje, przed nami babie lato...mam nadzieję, na długą słoneczną tę porę roku....Choć moje ostatnie przeżycia życiowe nie napawają mnie pozytywnym nastawieniem do świata , to jednak staram trzymać się dzielnie i działać.
Dziś mam dla Was przepis na bardzo puszyste i proste w wykonaniu placuszki na gęstym
jogurcie greckim z jabłkiem, to propozycja na słodkie drugie śniadanie czy
podwieczorek. Dzieci będą zachwycone ! Można zjeść na tarasie czy w altance, korzystajmy ze słońca póki się da!
Składniki:
40 dag gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego
2 jajka wiejskie
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1-2 jabłka
Olej sojowy lub rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do szklanej miski roztrzepać trzepaczką z
cukrami, do masy jajecznej dodać jogurt naturalny, wymieszać, dodać szczyptę
soli, wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać do połączenia. Ciasto
ma ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka umyć (ja nie obierałam ze skórki, mam z ekologicznego
sadu)pokroić na talarki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać łyżką
porcje ciasta formując placuszki, w ciasto powciskać plasterki jabłka,
smażyć po dwie minuty z każdej strony na
złocisto.
Podawać ciepłe, można oprószyć pudrem.
Smacznego!
Świetnie wyglądają :) Pewnie tak samo smakują! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) Nie ma to jak spozywac posiłki na świeżym powietrzu. Placuszki zachęcają do zjedzenia :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj placuszki tylko że bez jabłek. Moje dzieci wolały placki solo i powiedziały że były to najlepsze placki jaki zrobiłam a próbowałam już różne przepisy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam również!
Usuń