Najlepsze i najbardziej uwielbiane ciasto na jesienne dni, o
pysznym maślano-waniliowym smaku z naszych polskich jabłek (użyłam do niej
moich ekologicznych jabłek prosto z sadu) nie ma sobie równych! Z kruchą
kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie
kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana
z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa poezja!
Ciasto kruche na okrągłą formę o Śr 26 cm
30 dag masła 82%
15 dag cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
szczypta soli
Masa jabłkowa:
7 dużych winnych jabłek
(najlepsza antonówka)
½ cytryny
½ szklanki cukru
4 łyżki wody
2 łyżki masła 82%
1-2 łyżki mąki
ziemniaczanej(zależy jak soczyste są jabłka)
2 łyżki płatków migdałowych
1 jajko+1 łyżka mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do
pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami,
dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche,
jednolite ciasto.
Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą
mniejszą na kratkę, owinąć folią włożyć
do lodówki na czas przygotowania
nadzienia jabłkowego.
Nadzienie:
Jabłka obrać ze skórki pokroić na grubsze talarki, skropić
sokiem z cytryny i wymieszać.
W garnku rozpuścić masło z cukrem , gdy zabulgocze a cukier
się rozpuści dodać jabłka, wsypać łyżeczkę cukru z cynamonem, wlać wodę, dusić
aż jabłka zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozrobić z małą ilością wody,
zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia. Wystudzić .
Schłodzone ciasto kruche(wiekszą część) rozwałkować ,
wylepić dno głębokiej formy na tartę o
podanych wymiarach , rozłożyć wystudzone jabłka, resztę ciasta kruchego rozwałkować, pociąć na cienkie paski ułożyć
na jabłkach w formie kratki. Jajko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować
pedzelkiem ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
Włożyć szarlotkę do nagrzanego do 190*c piekarnika na grzaniu
góra –dół, temperaturę od razu zmniejszyć do 185*c i piec około 45-50 minut.
Podawać lekko ciepłą lub po wystudzeniu z dowolnymi dodatkami.
Słodkich wypieków!
Wypieki ze swojskimi jabłkami nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńTakie wypieki są najlepsze
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś smaka taką idealną szarlotką;)
OdpowiedzUsuńSzarlotka w sezonie jesiennym smakuje najlepiej ; )
OdpowiedzUsuń