Na karnawał i tłusty czwartek idealne! Pączki z konfiturą, chrupiące faworki to
klasyka i jak nakazuje tradycja nie może ich zabraknąć, dla tych którzy jednak
za nimi nie przepadają proponuję mega czekoladowe eklerki.
Parzone ciasto
ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto lub rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia J
Życzę Wam słodkich
chwil !
Składniki na 15 sztuk eklerków:
4 jajka
1 szklanka wody
1 pełna szklanka mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
500 ml smietany kremówki 30%
2 0 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
25 ml rumu lub amaretto
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Przygotowanie eklerków:
Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę podgrzać dobrze-nie gotować, wsypać cukier
puder, dodać połamaną na kawałki czekoladę , odczekać 3 minuty, po tym czasie
dobrze wymieszać na gładką jednolitą masę. Gdy ostygnie przykryć rondelek folią
spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem.
Ciasto:
Masło umieścić w rondelku razem z kakao, wlać wodę, wsypać
szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby
nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie mieszać aby masa się
nie przypaliła, ciasto będzie gotowe gdy masa stanie się szklista bez grudek i
będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do zimnej masy wbijać po jednym jajku-stopniowo cały czas miksując , wsypać odrobinę proszku
do pieczenia i całość zmiksować aż będzie gładkie ciasto.
Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z tylką w postaci
gwiazdki , wyciskać eklerki na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce od
piekarnika, zachowując odstępy (eklerki sporo urosną)
Piec w nagrzanym do 200*c piekarniku na grzaniu góra dół
przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimne przeciąć wzdłuż na połowę. Nadziewać kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem
.
Słodkich wypieków.
Rady:
W środek eklerków na krem można nałożyć po łyżeczce
frużeliny wiśniowej , będą jeszcze lepsze J
az sobie zapisze przepis, jestem uzalezniona od takich smaczkow czekoladowych, oby wyszlo :)!!
OdpowiedzUsuńOjejuniu! Ale pysznie!
OdpowiedzUsuń