Risotto to popularna potrawa
północnej kuchni włoskiej i moje ulubione danie na ciepły obiad- jak wiecie już.
Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach
zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania.
W wersji
pomidorowej, jest wyraziste
w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się
zamiast dwudaniowego obiadu.
Risotto
robię często gdy zostaje mi niedzielny rosół , tym sposobem nic się u mnie nie
marnuje .
Jedno z dań które domownicy jedzą z wielkim apetytem i zawsze są
zadowoleni.
Powinno to być coś co pobudza zmysły, kusi smakiem, zapachem oraz
wyglądem a pomidorowe risotto takie właśnie jest.
Przekonajcie się, że z prostych składników można przygotować
pyszny obiad.
Składniki na 4-5 porcji:
30 dag ryżu arborio
20 dag wędzonego chudego boczku
200 ml białego wytrawnego wina
½ kg szparagów zielonych
1 czerwona papryka
2 pomidory najlepiej malinowe
1 cukinia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
2 łyżki oliwy
2 -3 łyżki masła
Sól morska do smaku lub jarzynka
Świeżo mielony pierz do smaku
Ser parmezan lub grana padano do posypania
Sposób przygotowania:
Boczek wędzony pokroić na cienkie paseczki, cebulę i czosnek
obrać, posiekać w kostkę.
Na dużą głębszą patelnię wrzucić boczek i podsmażyć aż
wytopi się tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę, dodać koncentrat
pomidorowy, przesmażyć całość aż zabulgocze, wsypać suchy ryż, dodać oliwę i masło po dwóch
minutach zalać winem, dusić do odparowania wina.
Następnie oddać
pokrojoną w kostkę paprykę i umyte i pokrojone na kawałki zielone
szparagi. Wywar warzywny lub drobiowy, znakomicie w tej potrawie sprawdzi się
też rosół, doprowadzić do wrzenia, wlewać
stopniowo, partiami po jednej chochli wywar, każda następną chochlę wlewać jak
wchłonie ryż.
W trakcie gotowania dodać pokrojone pomidory i cukinię, całość gotować często mieszając aż
ryż zrobi się miękki. Zajmuje to około 20-25 minut.
Doprawić do smaku
solą i pieprzem, wymieszać ze startym parmezanem, natychmiast podawać, gorące.
Można posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !