Zapach i smak wiosny zamknięty w tym słodko-kwaśnym deserze
bez pieczenia. Lubicie rabarbar ? ja uwielbiam w ciastach.
Dla mnie smak
rabarbaru to wspomnienie z dzieciństwa, gdzie Mama zawsze co sobotę piekła
puchate drożdżowe ciasto z kawałkami majowego rabarbaru posypane maślaną
kruszonką. Jak to ciasto smakowało! Bardzo często też robiła konfiturę z rabarbaru z dodatkiem pomarańczy i
imbiru-mówię Wam poezja! Jak będę mieć chwilę to zrobię wg jej receptury i
podzielę się z Wami.
Maj to przepiękny
miesiąc, szkoda , że trwa tak krótko J
miesiąc urodzin mojej Mamy, za chwilę
też Dzień Matki, mamy co świętować i to
ciasto dedykuję właśnie jej, to co dziś umiem i czym dzielę się z Wami to tylko
i wyłącznie jej zasługa, no może moje chęci J
Rajskie ciasto na
herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i
galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w
kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto.
Blaszka 25/30 cm
Składniki:
40 dag herbatników maślanych
Warstwa rabarbarowa:
1 kg rabarbaru
1 pełna szklanka brązowego cukru lub zwykłego
1 łyżeczka soku z cytryny
¼ szklanki wody
2 cytrynowe galaretki
Warstwa serowa:
½ kg półtłustego twarogu
2 szklanki śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
1 cytrynowa galaretka
1 szklanka gorącej wody
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
Opcjonalnie zielony barwnik
Dodatkowo:
Wiórki kokosowe do posypania-białe
Sposób przygotowania:
Masa rabarbarowa:
Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki przełożyć do
rondla zasypać cukrem, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym
ogniu pod przykryciem do momentu aż zacznie się rozpadać i będzie mus. Dodać
sok z cytryny. Zestawić z ognia i do gorącej masy wsypać 2 cytrynowe galaretki.
Dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem, na dnie
blachy ułożyć warstwę herbatników ściśle obok siebie, wylać tężejącą już masę
rabarbarową, rozprowadzić łyżką, przykryć kolejną warstwą herbatników, włożyć
do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić
do wystudzenia.
Półtłusty twaróg zmielić w maszynce do mięsa.
Schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać
cukier puder dodać twaróg, chwilę zmiksować na wolnych obrotach na koniec wlać
zimną ale płynną galaretkę. Ponownie zmiksować.
Masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą
herbatników.
Lukier:
W kubeczku wymieszać cukier puder z mlekiem oraz sokiem z
cytryny oraz odrobiną zielonego barwnika, polać ciasto, posypać wiórkami i
chłodzić całą noc w lodówce
Smacznego J
Ma Pani prawdziwe serce do ciast! Poprosimy o kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Już kroję, zapraszam :)
UsuńCiasto wygląda cudownie i na pewno smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzecudowny! Na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńJaki dokładnie ser pani poleca?
Zwykły twaróg w kostce lub mielony z Piątnica.
UsuńZrobiłam ciasto jest przepyszne,nie słodkie ,orzeźwiające.
OdpowiedzUsuńKazdej wiosny czekam z utesknieniem na rabarbar z ogrodka,by zrobic to przepyszne ciasto.Jest wyjatkowe!Polecam.
OdpowiedzUsuńJak miło 😍 dziękuję
Usuń