Sernik…który smakuje i pachnie prawdziwym domowym sernikiem.
Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty.
Na moim blogu znajdziecie różnorodną ilość serników, zarówno warstwowych, tych
z owocami, na zimno czy ucieranych w
makutrze. Mam ich chyba najwięcej wśród różnorodnych przepisów. Wszystkie zachwycają
ale mnie najbardziej smakują takie jak ten mleczny. Nie od dziś wiadomo, że te
proste wypieki zawsze są najlepsze.
Sernik jest z tych które pieką się z parą wodną i wyrastają podczas
pieczenia a potem minimalnie opadają podczas studzenia w piekarniku, dzięki
temu zachowuje swoją piankową strukturę i w niczym nie przypomina zbitych
ciężkich serników.
Upieczcie go sami i przekonajcie się o czym piszę. To solidny kawałek pysznego domowego sernika.
Blaszka o wym 25/30 cm
SKŁADNIKI:
Kakaowy spód:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mleka 3,2%
1,5 szklanki mleka w proszku
16 g cukru wanilinowego
6 dużych jajek
wiejskich
2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40 g)
Dodatkowo:
*Opcjonalnie cukier puder do oprószenia przed podaniem
2 kokilki ceramiczne z wodą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Kakaowy spód:
Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz
śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię aluminiową i włożyć
na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić.
Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć
papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie na
całej długości blaszki, lekko docisnąć dłonią.
Włożyć do lodówki na czas przygotowania
masy serowej.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do temp 180*c. Wstawić dwie kokilki
ceramiczne napełnione wodą.
Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć
temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed
pieczeniem.
Żółtka jaj utrzeć mikserem na puszystą pianę z cukrem i
cukrem wanilinowym, dodawać cały czas miksując po łyżce sera twarogowego. Wsypać proszek
budyniowy i wlać zwykłe mleko, zmiksować , na sam koniec wsypać mleko w proszku
ponownie zmiksować tak aby nie było żadnych grudek.
Białka jaj ubić osobno na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy
serowej i delikatnie wymieszać. Sernik będzie miał dość rzadką ale puszystą
konsystencję.
Wylać na schłodzone ciasto kruche i włożyć sernik do gorącego
piekarnika piec przez 1 godzinę na grzaniu góra dół bez termoobiegu.
Po 30 minutach podczas pieczenia sernik zacznie się mocno
przypiekać, należy przykryć wierzch folią aluminiową i piec dalej.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Nie ma potrzeby przechowywania sernika w lodówce. Chyba , że są duże upały.
Przed podaniem można leciutko oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Cudowny sernik! Takie proste są najlepsze :) Z mlekiem w proszku uwielbiam! Powodzenia!
OdpowiedzUsuńCzy mleko w proszku można zastąpić innym składnikiem? ; )
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńSkusiłaś mnie.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie.Postaram się upiec w niedzielę.
Czy blaszkę z sernikiem wstawiasz do wody i pieczesz?
Czy woda ma być w piekarniku i parować?
Blaszkę z ciastem stawiam obok kokilek napełnionych wodą
UsuńGdy sernik się piecze woda paruje dzięki temu jest bardzo puszysty i mega wilgotny.
Oczywiście można go upiec tradycyjną metodą w kąpieli wodnej ale wtedy polecam blaszkę dobrze zawinąć folią aluminiową, aby nic nie wypłynęło. Chyba, że ktoś ma jeszcze piekarnik parowy wtedy pieczenia jeszcze łatwiejsze bez ceregieli 🤨
Pozdrawiam serdecznie 🤗
Mam pytanko jaki to ser z mascarpone? Można nazwę?
OdpowiedzUsuńJest na zdjęciu, ale może być zwykły ☺️
UsuńBardzo prosty i rozpływający się w ustach sernik, jestem mało pieczącą osobą(mąż cukrzyk), lecz czasem piekę i to jest to, dzięki za super przepis, pozdrawiam słodko😄👍
OdpowiedzUsuń