Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 9 października 2019

Łatwa szarlotka i recenzja form do pieczenia Charlotte


Jesień-kosz jabłek i co dalej ?

Jak to co! pieczemy łatwe i szybkie ciasto z jabłkami , kocham jabłka pod każdą postacią, a najbardziej w słodkich ciastach. Dlatego dzielę się tym przepisem –pyszny i łatwy . Do jego zrobienia i podania przyda się parę rzeczy, jedną z nich widzicie na zdjęciu J





Formy do pieczenia różnego rodzaju ciast to z pewnością niezbędny element w kuchni każdego amatora słodkich wypieków i nie tylko. 
Każda z nas ma co najmniej kilka różnych form,  na każdą okazję - bo przecież raz potrzebujemy wąskiej keksówki, raz prostokątnej czy kwadratowej formy do ciasta, a przy ważnych uroczystościach - okrągłej tortownicy. Wybór form do pieczenia jest ogromny.



Ostatnio miałam okazję przetestować nowość firmy Galicja dla Twojego domu  –formy stalowe  z linii Charlotte, wybrałam kilka prostokątnych od dużych po małe i jedną okrągłą w finezyjnym kształcie. Są to blaszki z powłoką nieprzywierajacą z zewnątrz występują w dwóch kolorach  srebrnej i czarnej.

Wymagają tylko leciutkiego natłuszczenia, ciasto  faktycznie nie przywiera i można po upieczeniu wyjąć go bez problemu.

Formy są  niesamowicie wygodne w użytkowaniu solidne , blaszki  są także niezwykle trwałe i wytrzymałe na wgniecenia, należy pamiętać aby nie myć ich w zmywarce i nie kroić ciasta wewnątrz blaszki , gdyż można uszkodzić powłokę nieprzywieralną. 





Ten rodzaj form do pieczenia, szybko i równomiernie się nagrzewa , dlatego mamy pewność, że ciasto się równomiernie upiecze. Maksymalna temperatura pieczenia w tych blaszkach to 230*c. Blaszki posiadają różne rozmiary można więc dobrze wyposażyć w nie kuchnię. Jeśli o nie zadbamy odpowiednio zapewnią nam komfort pieczenia na długie lata.  

W jednej z nich upiekłam właśnie tą wspomnianą wcześniej łatwą  szarlotkę, ciasto wyszło wspaniałe i równomiernie upieczone. Idealne na słodki jesienny podwieczorek. Zawsze się udaje i jest bezproblemowe. 

Więcej do poczytania na temat form Charlotte  znajdziecie na stronie sklepu Galicja dla Twojego domu.


 Polecam!

Przepis:

Składniki:

4 jajka
20 dag cukru
20 dag masła
20 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 duże jabłka

Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Jabłka oskrobać ze skórki, pokroić na cząstki.

Miękkie masło o temperaturze pokojowej umieścić w misce, wsypać cukier i miksować do uzyskania gęstej puszystej masy, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, każde następne gdy poprzednie dobrze się połączy. Dodać paste waniliową i ponownie zmiksować.

Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miksując na niskich obrotach miksera partiami wsypywać do masy jajecznej ,całość zmiksować.


Foremkę Charlotte  o śr 26 cm wysmarować cienko tłuszczem, wysypać leciutko bułką tartą, rozprowadzić ciasto powciskać pokrojone jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika na grzaniu góra –dół  i piec około 35 minut ( do zrumienienia)

Zimne przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.



Słodkich wypieków!









3 komentarze:

  1. Piękne te formy, wyglądają na solidne!
    Ciasto wygląda pysznie, takie lubię przyrządzać i jeść najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, formy są bardzo ciekawe i funkcjonalne.Polecam ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj