Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 lipca 2020

Karkówka w ketchupie z pieczarkami



Co może być lepszego na letni obiad niż pieczone mięso z piekarnika które praktycznie robi się samo? Docenią przepis zabiegani i zapracowani.

Nie trzeba być wykwalifikowanym szefem kuchni aby dobrze i smacznie zjeść. Sama miłość do jedzenia jednak  nie wystarczy, najważniejsza jest pasja, dobry pomysł i fantazja kulinarna.
Chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie.....o to chodzi! 

Karkówka zamarynowana w ketchupie w dobrych ziołach i zdrowej oliwie Gallo , jest mięciutka, aromatyczna i naprawdę smaczna! Do tego młode gotowane ziemniaczki i nic więcej do dobrego polskiego obiadu nie trzeba . Skusicie się na pomysł ?  Połączenie smaków w tym daniu jest po prostu doskonałe. Zapewniam –warto!






Składniki na 6 dużych porcji:
1 kg chudej karkówki
3-4 cebule
8 świeżych pieczarek

Marynata:
¾ szklanki pikantnego ketchupu
¼ szklanki wody
2 łyżki musztardy klasycznej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
Pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na 6-8 sztuk grubych plastrów nie rozbijać. Cebulę obrać pokroić na krążki . Pieczarki na grube ćwiartki.

Przygotować marynatę:
Ketchup połączyć w szklanej miseczce z oliwą, musztardą  i wodą , dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypać wszystkie przyprawy łącznie z solą i odrobiną pieprzu do smaku, dokładnie wymieszać. 

Każdy plaster karkówki obtoczyć w marynacie ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły na siebie, resztę marynaty wyłożycćna mięso. 
Posypać pieczarkami i przykryć pierzynką z pokrojonej cebuli. Odstawić na godzinę w temp pokojowej.

 Następnie piec w nagrzanym do 180*c na grzaniu góra dół 1,5-2 godziny aż karkówka będzie mięciutka. Przed podaniem posypać natką pietruszki.





Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj