Sezon na porzeczki właśnie się zaczyna, uwielbiam dodawać je do wypieków
bo idealnie te owoce przełamują całą słodycz ciasta.
Tym razem mam dla Was propozycję na wilgotne a zarazem
puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kakao, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Całość smakuje wyśmienicie. Z pewnością umili nie jeden letni
podwieczorek. Nie zamieniajcie masła na
margarynę! Dużo lepszy smak ciasta na prawdziwym maśle.
Żeby oszczędzić czasu
i uniknąć smarowania tłuszczem formy do pieczenia polecam aluminowe foremki keksowe wyłożone silikonowanym papierem do pieczenia marki Stella. Nie ukrywam dla mnie to mega ułatwienie i Wam też je rekomenduję !
Zajrzyjcie w wolnej chwili i zapoznajcie się z ofertą.
Składniki na jedną formę:
3 jajka
15 dag gęstego jogurtu naturalnego
15 dag masła
20 dag drobnego brązowego cukru demerara
25 dag mąki pszennej
3 pełne łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
½ szklanki czarnej porzeczki
1 łyżka płatków migdałowych
Polewa z gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową więc jogurt
wyciągamy wcześniej z lodówki przed pieczeniem. Masło roztapiamy do płynnej
konsystencji, studzimy.
Mąkę pszenną przesiewamy , mieszamy z kakao oraz proszkiem
do pieczenia.
Jajka miksujemy z brązowym cukrem i cukrem z wanilią na puszystą jasną
masę, wlewamy rozpuszczone masło oraz dodajemy gęsty jogurt, miksując na
najniższych obrotach miksera powoli wsypywać mąkę, mieszać aż do połączenia
ciasta.
Gotowe ciasto wyłożyć do foremki posypać płatkami migdałowymi i
porzeczką. Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół piec
około 45 minut (do suchego patyczka)
Ostudzone ciasto polać polewą z gorzkiej czekolady.
Słodkich wypieków!
Witam, jaką długość ma Pani keksówka?
OdpowiedzUsuń31 cm
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń🤓
UsuńPiekłam- ciasto pyszne, rewelacja. Dziękuję za przepis ��
OdpowiedzUsuń