Pierogi …nie znam osoby która by ich nie uwielbiała! No bo
jak kuchnia polska bez pierogów?
Culurgiones to typowe sardyńskie danie, pierożki które
róznią się od naszych sposobem zawinięcia i podania. Tym razem zrobiłam je z
nadzieniem z bobu-a jakże inaczej! Mamy w końcu lato a sezon na bób jest bardzo
krótki. Korzystajmy...
Oliwa Gallo dodana do ciasta i
okrasy sprawiła, że zyskały na smaku. Wyszedł pyszny letni obiad. J
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
około 1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy Gallo
Szczypta soli
Nadzienie:
70 dag świeżego bobu
2 cebule
30 dag boczku wędzonego
2 łyżki oliwy Gallo
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy,
przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce
do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię
podlewamy oliwą Gallo i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z
ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do
smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy ze szczyptą soli, w
środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, wlewamy oliwę, mieszamy, stopniowo wlewamy gorącą wodę i delikatnie zagniatamy ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde
dolewamy trochę wody, ponownie zagniatamy, formujemy kulę, owijamy w folię zostawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto na pierożki cienko rozwałkowaujemy na stolnicy, szklanką wycinamy krążki, na każdy nakładać po
łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny
wzorek, układać na ściereczce bawełnianej.
Gotować w osolonym
wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować
łyżką cedzakową na talerz.
Podawać polane podsmażoną na złocisto na oliwie
Gallo cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !