Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 24 września 2020

Sałatka z pieczonego buraka z fetą , prażonymi ziarnami i miodowym dressingiem

 

Buraczki to nie tylko barszcz, można je gotować, smażyć, piec i grillować. Te pieczone są idealne do pysznej jesiennej sałatki z dodatkiem sera feta polane miodowym dressingiem na bazie octu balsamicznego, posypane prażonymi ziarnami stanowią pełnowartościowy posiłek. Słodko-słona rozkosz dla zmysłów z prażonymi zdrowymi ziarnami. Do sałatki można użyć  świeżego granatu, bardzo ładnie podkreśla smak tej sałatki.

Do sałatki użyłam tłoczonego na zimno oleju z ostropestu z Manufaktury Rodziny Sadowskich  który ma wspaniały orzechowy smak, wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Doskonale nadaje się jako baza do wszelkich dressingów. Jest pyszny. 







Składniki na półmisek sałatki:

Sałatka:

20 dag miksu ulubionej mieszanki sałat z rukolą

3 małe upieczone podłużne buraki

10 da sera feta w zalewie

1 czerwona cebula

2 łyżki prażonych ziaren dyni, pini, słonecznika

 

Balsamiczny dressing:

2 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki  oleju z ostropestu

1 łyżka płynnego prawdziwego miodu

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Buraki porządnie wyszorować, nie obierać, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190*c piekarniku na grzaniu góra dół przez minimum godzinę (aż będą miękkie) można sprawdzić  przez wbicie wykałaczki.

Ostudzone obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka.

Na półmisku rozsypać mieszankę miksu sałat, ułożyć buraki oraz odsączony z zalewy ser feta, posypać piórkami z cebuli oraz prażonymi ziarnami.

Przygotować dressing:

Do słoiczka wlać ocet balsamiczny, olej z ostropestu oraz płynny miód , wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć aby składniki dobrze się wymieszały. Polać sałatkę przed podaniem. 







Smacznego!



 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj