Buraczki to nie tylko barszcz, można je gotować, smażyć, piec i grillować. Te pieczone są idealne do pysznej jesiennej sałatki z dodatkiem sera feta polane miodowym dressingiem na bazie octu balsamicznego, posypane prażonymi ziarnami stanowią pełnowartościowy posiłek. Słodko-słona rozkosz dla zmysłów z prażonymi zdrowymi ziarnami. Do sałatki można użyć świeżego granatu, bardzo ładnie podkreśla smak tej sałatki.
Do sałatki użyłam tłoczonego na zimno oleju z ostropestu z Manufaktury Rodziny Sadowskich który ma wspaniały orzechowy smak, wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Doskonale nadaje się jako baza do wszelkich dressingów. Jest pyszny.
Składniki na półmisek sałatki:
Sałatka:
20 dag miksu ulubionej mieszanki sałat z rukolą
3 małe upieczone podłużne buraki
10 da sera feta w zalewie
1 czerwona cebula
2 łyżki prażonych ziaren dyni, pini, słonecznika
Balsamiczny dressing:
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju z ostropestu
1 łyżka płynnego prawdziwego miodu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki porządnie wyszorować, nie obierać, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190*c piekarniku na grzaniu góra dół przez minimum godzinę (aż będą miękkie) można sprawdzić przez wbicie wykałaczki.
Ostudzone obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w piórka.
Na półmisku rozsypać mieszankę miksu sałat, ułożyć buraki oraz odsączony z zalewy ser feta, posypać piórkami z cebuli oraz prażonymi ziarnami.
Przygotować dressing:
Do słoiczka wlać ocet balsamiczny, olej z ostropestu oraz płynny miód , wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć aby składniki dobrze się wymieszały. Polać sałatkę przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !