Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 5 stycznia 2021

Churros z sosem czekoladowym z chili

 

Hiszpańskie churros na bogato-z sosem czekoladowym na gorąco to poezja dla podniebienia. Nie można na jednym poprzestać, na dwóch też nie J  Te patyczki są tak samo pyszne jak kaloryczne. Warto je raz w roku usmażyć zamiast klasycznych pączków czy faworków .

Do sosu warto użyć dobrej jakościowo czekolady  Cadbury bo to ona podkreśla smak naszego churros. Czekolada od Johna Cadbury charakteryzuje się aksamitnością i zawartością mleka znacznie większą od jego konkurentów. Cadbury Dairy Milk jest ulubieńcem wielu osób ze względu na pyszny smak i wspaniałą konsystencję. Do sosów czekoladowych najlepsza. Kupicie ją w sklepie Kuchnie Świata.







 

Składniki na 3-4 porcje

320 ml mleka

15 dag mąki tortowej Młynomag

1 łyżka  brązowego cukru

Szczypta soli

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

3 jajka

1 litr oleju do smażenia

 

Sos czekoladowy:

20 dag mlecznej czekolady

250 ml słodkiej śmietanki 30%

Szczypta suszonych płatków chili

 

 

Sposób przygotowania:

Mleko przelewamy do rondelka zagotowujemy z cukrami oraz szczyptą soli, gdy się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum i wsypujemy mąkę, energicznie mieszając  drewnianą pałką do ucierania ciasta, Az ciasto będzie jednolite, gęste i odejdzie id ścianek naczynia zbijając się w kulę.

Zestawiamy z ognia. Studzimy do temp pokojowej-może być lekko ciepłe.

Ciasto miksujemy wbijając kolejno po jednym jajku. Następnie wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.  Szeroki kawałek papieru pergaminowego tniemy na paski  o wym około 9/12 cm i wyciskamy na nie ciasto tak aby na jednym papierze były dwa paski ciasta.

 

Olej rozgrzewamy w szerokim rondelku do koło 180*c wrzucamy  ciastem na olej i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Po chwili od wrzucenia churros same odejdą od pergaminu. (Paski papiera wyciągamy w trakcie smażenia) Upieczone wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

 

Sos:

Czekoladę roztapiamy ze śmietanką i odrobiną chili w gorącej kąpieli wodnej aż powstanie gładki sos .

Churros podajemy z gorącym sosem czekoladowym.




Słodkich wypieków!

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj