Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 23 stycznia 2021

Ciasto Pijana Śliwka

 

Mocno czekoladowe i mocno alkoholowe ciasto z kremem na bazie nutelli z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem  i polewą z gorzkiej czekolady. Wyraziste, wilgotne  w smaku i bardzo smaczne, dla amatorów treściwych konkretnych ciast. Jest obłędnie pyszne!

Sprawdzi się na róznych uroczystościach, nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Polecam.







Forma 25/30 cm

Ciasto:

¾ szklanki oleju

½ szklanki wody

1,5  szklanki drobnego  cukru

3 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker

5 jajek

1,5 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka sody Dr.Oetker

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

20 dag miękkiego masła

20 dag serka mascarpone

40 dag nutelli

25 dag suszonych śliwek

150 ml rumu

 

Poncz:

100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej

3 łyżki rumu

 

Dodatkowo:

4 pełne łyżki powideł śliwkowych

 

Polewa:

10 dag gorzkiej czekolady

150 ml słodkiej 30 % śmietanki

 

Dowolna posypka do dekoracji 

 

Sposób przygotowania:

Olej, wodę i jedną szklankę drobnego cukru oraz kakao umieścić razem w rondelku, podgrzewać aż masa się zagotuje a cukier rozpuści. Zestawić z ognia, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Mąkę tortową wymieszać w miseczce  z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Żółtka oddzielić od białek.

Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypywać łyżka po łyżce resztę drobnego cukru, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować, wlać wystudzoną masę kakaową, delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Wsypać mąkę i wymieszac delikatnie samą rózgą, tylko do połączenia, aby nie utracić konsystencji piany.

Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem-tylko samo dno, boków niczym nie natłuszczać.. 

Piec przez 45 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.


Krem:

 

Suszone śliwki drobno  pokroić na kawałki, włożyć do miseczki zalać rumem i odstawić na minimum 3 godziny aby wchłonęły całkowicie alkohol.

Miękkie masło krótko utrzeć mikserem na puch, dodać zimny serek mascarpone z lodówki oraz nutellę, zmiksować tylko do połączenia. następnie do masy dodać śliwki w alkoholu i delikatnie ręcznie wymieszać łyżką.

 

Poncz: Zimny napar kawowy wymieszać z rumem.


Przełożenie:

Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć połową kawowego ponczu, posmarować śliwkowymi powidłami, wyłożyć krem, przykryć drugą warstwą ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć  resztą ponczu.

Polewa:

Śmietankę dobrze podgrzać aż będzie gorąca, dodać połamaną na kawałki czekoladę, chwilę odczekać i całość wymieszać aż będzie gładka jednolita konsystencja, polać ciasto, udekorować dowolnie. Chłodzić całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj