Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 19 maja 2021

Mielone kuleczki wołowo-wieprzowe z karmelizowaną cebulą w miodzie pod pierzynką z makaronu i sera

 

Bardzo ciekawa i niebanalna  propozycja obiadowa. Mielone kuleczki z mieszanego mięsa z czerwoną cebulą karmelizowaną w miodzie pod pierzynką z makaronu penne i sosu pomidorowego,  smaku dopełnia chrupiąca  warstwa serowa. Pyszny  sycący jednodaniowy obiad z piekarnika.  Bardzo polecam. Skusicie się ? Nam bardzo smakowało ! 





Składniki na 4 duże porcje/

30 dag makaronu penne

 

500 g mięsa mielonego wieprzowego

300 g mięsa mielonego wołowego

1 duża czerwona cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki miodu wielokwiatowego

Sól do smaku

 

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów bez skórki

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

2 mięsiste świeże pomidory

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonej bazylii

15 dag startego ostrego żółtego sera gouda lub cheddar

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Małą suchą patelnię rozgrzewamy dodajemy dwie łyżki miodu, gdy zabulgocze wrzucamy cebulę z czosnkiem, doprawiamy  dużą szczyptą soli i karmelizujemy do momentu aż zmięknie. Zestawiamy z ognia, studzimy. 

Mięso mielone mieszamy, dodajemy ostudzoną skarmelizowaną cebulę z czosnkiem, dokładnie wyrabiamy. 

Zwilżamy dłonie zimną wodą, formujemy zgrabne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko natłuszczoną patelnię rozgrzewamy kładziemy kuleczki obok siebie i z każdej strony krótko  przysmażamy. Wykładamy na dno żaroodpornego naczynia.

Sos pomidorowy:

Świeże pomidory kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, wlewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem  cukrem oraz bazylią do smaku, sos gotujemy 15 minut na wolnym ogniu aż się zredukuje.

 

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Dodajemy do gotowego pomidorowego sosu, całość mieszamy. Tak przygotowanym makaronem przykrywamy mięsne kulki, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra- dół, zapiekamy 40 minut. 

Podajemy  gorące posypane świeżą bazylią.




 Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z

Kuchnie Świata

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj