Bardzo ciekawa i niebanalna propozycja obiadowa. Mielone kuleczki z mieszanego mięsa z czerwoną cebulą karmelizowaną w miodzie pod pierzynką z makaronu penne i sosu pomidorowego, smaku dopełnia chrupiąca warstwa serowa. Pyszny sycący jednodaniowy obiad z piekarnika. Bardzo polecam. Skusicie się ? Nam bardzo smakowało !
Składniki na 4 duże porcje/
30 dag makaronu penne
500 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g mięsa mielonego wołowego
1 duża czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Sól do smaku
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 mięsiste świeże pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
15 dag startego ostrego żółtego sera gouda lub cheddar
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Małą suchą patelnię rozgrzewamy dodajemy dwie łyżki miodu, gdy zabulgocze wrzucamy cebulę z czosnkiem, doprawiamy dużą szczyptą soli i karmelizujemy do momentu aż zmięknie. Zestawiamy z ognia, studzimy.
Mięso mielone mieszamy, dodajemy ostudzoną skarmelizowaną cebulę z czosnkiem, dokładnie wyrabiamy.
Zwilżamy dłonie zimną wodą, formujemy zgrabne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko natłuszczoną patelnię rozgrzewamy kładziemy kuleczki obok siebie i z każdej strony krótko przysmażamy. Wykładamy na dno żaroodpornego naczynia.
Sos pomidorowy:
Świeże pomidory kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, wlewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem cukrem oraz bazylią do smaku, sos gotujemy 15 minut na wolnym ogniu aż się zredukuje.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Dodajemy do gotowego pomidorowego sosu, całość mieszamy. Tak przygotowanym makaronem przykrywamy mięsne kulki, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra- dół, zapiekamy 40 minut.
Podajemy gorące posypane świeżą bazylią.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !