Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 23 lutego 2022

Klasyczna karpatka

 

Dość niedawno odkryłam, że nie mam na blogu przepisu na klasyczną karpatkę. Nie wiem jak to się stało bo takich karpatek upiekłam w życiu wiele, modyfikowałam różne przepisy, jednak tego trzymam się od lat. Jest najlepszy.

 Ciasto wychodzi wysokie, puszyste a jednocześnie przyjemnie kruche i dobrze wypieczone, świetnie się kroi po schłodzeniu. Idealny i puszysty krem maślano-budyniowy dopełnia całego smaku. 

Deser przypominający beztroskie lata dzieciństwa. Koniecznie spróbujcie.







 

Blaszka 25/30 cm

Ciasto parzone:

1 szklanka zimnej wody

15 dag masła

1 pełna szklanka mąki pszennej

5 jajek

Szczypta soli

 

Krem maślano budyniowy:

750 ml mleka

15 dag cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker

1 jajko

4 żółtka

4 dag mąki ziemniaczanej

2 dag mąki pszennej

35 dag masła



Przygotowanie:


Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.

Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym  23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 200*c i pieczemy około 30  minut.

Studzimy na kratce kuchennej.

Krem maślano budyniowy:

 W szklance mleka miksujemy mąkę pszenną , ziemniaczaną, jajko oraz żółtka na gładką masę, pozostałe mleko wlewamy do rondelka z grubym dnem,  zagotowujemy z cukrem, gdy zawrze wlewamy zawiesinę z mąki i jajek do  gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.

 

Miękkie masło o temperaturze pokojowej  ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, dodajemy pastę waniliową i ucieramy na krem.

Zimne ciasto przekładamy kremem, posypujemy pudrem lub polewamy polewą.



Słodkich wypieków!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj