Kolorowa świąteczna babka którą można upiec z nadmiaru białek w lodówce. Nie jest sucha jest przyjemnie wilgotna i nie kuszy się przy krojeniu. Obowiązkowy wypiek na wielkanocnym stole. Przygotowanie jej zabiera trochę czasu ale efekt wizualny jest fantastyczny. Delikatna i rozpływa się ustach. Zachęcam do upieczenia ;)
Składniki:
7 białek
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki tortowej używam Młynomag
3/4 szklanki rozpuszczonego masła
4 łyżki wody
2 łyżki ciemnego kakao
1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker
Odrobina żółtego barwinka Dr.Oetker
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami drobny cukier, łyżka po łyżce aż do skończenia.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczone masło wystudzić do temperatury pokojowej.
Do ubitych białek wlać wodę, ekstrakt z cytryny oraz masło i stopniowo partiami przesianą przez sitko mąkę, wmieszać delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 równe części.
Do jednej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej ciemne kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej wiórki kokosowe i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wymieszać.
Formę do babki natłuścić i obsypać bułką tartą, wykładać kolorowe ciasta, kolejność dowolna. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół około 45/50 minut (do suchego patyczka)
Upieczoną i ostudzoną babkę udekorować polewą z białej czekolady lub polukrować.
Słodkich wypieków!
Cudna! Super pomysł na wykorzystanie białek:)
OdpowiedzUsuń