Obłędny deser!
Idealny na letnie dni. Kruchy kakaowy spód i nadzienie na bazie śmietanki i kokosowej białej czekolady z cienką warstwą malinowe żelki. Brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Trudno się oprzeć pokusie i gwarantuję, na jednym kawałku się nie skończy.
Forma 11/35 cm może być też trochę większa, ponieważ wchodzi na styk.
Składniki:
Ciasto kruche:
15 dag mąki pszennej tortowej
2 dag ciemnego kakao
12 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko jaja
Szczypta soli
Nadzienie panna cotta:
250 ml mleka
250 g mascarpone
70 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka pasty waniliowej
10 dag białej czekolady z wiórkami kokosowymi
3 dag cukru
Żelka malinowa:
20 dag malin u mnie mrożone
2 łyżki cukru trzcinowego demerara
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami, dodać masło oraz żółtko jaja, zagnieć jednolite kruche ciasto.. Rozwałkować na prostokąt wielkości foremki, gdy będzie się kleiło, podsypać lekko mąką i na wałku przenieść do formy, wylepić spód i boki AK aby ciasto było równomiernie rozprowadzone. Schłodzić 30 minut w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190*c na grzaniu góra dół . Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia na spód wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę w celu obciążenia ciasta. Piec z kulkami 15 minut po czym kulki z papierem zdjąć i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
Nadzienie panna cotta:
Mleko wlać do rondelka, dodać śmietanę, cukier, pastę waniliową –ewentulanie laskę wanilii, przekrojoną wzdłuż na pół z wydrążonymi ziarenkami, całość podgrzać aby było gorące lecz nie gotować, zestawić z palnika, laskę wanilii usunąć, dodać połamaną kokosową białą czekoladę, żelatynę namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody, serek mascarpone odczekać 3 minuty i wymieszać a najlepiej całość zblendować na gładki mus. Odstawić. Tężejącą już masę wylać na zimny kruchy spód, włożyć do lodówki.
Żelka malinowa:
Mrożone maliny zasypać cukrem, podgrzewać aż zaczną się gotować , dodać sok z cytryny, zestawić z ognia w momencie aż całe maliny się rozpadną i będą mieć konsystencję musu, dodać namoczoną w wodzie żelatynę i wymieszać dokładnie, gdy żelka zacznie gęstnieć rozprowadzić na kremowym nadzieniu. Dowolnie udekorować. Chłodzić całą noc w lodówce.
Można podać z gałką pysznych lodów.
Wpis powstał przy współpracy z Kuchnie Świata
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !