Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 12 czerwca 2024

Rolada bezowa z orzechami i kremem kawowym

 

Jedna z pyszniejszych rolad lekkich jak chmurka która nie wymaga czasu po przełożeniu, wystarczy schłodzić godzinę w lodówce i można kroić.  Krem kawowy na mocnym espresso  dodatkiem mielonej kawy smakuje wspaniale!  Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła.




 

Rolada bezowa:

5 sztuk białek jaj

25 dag drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Szczypta soli

3 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich

 

Krem kawowy:

250 ml śmietanki kremówki 36%

25 dag serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

50 ml mocnego espresso

1 łyżeczka zmielonej kawy

1 łyżeczka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

 

Nagrzać piekarnik do temperatury 180*c.

Białka jaj o temperaturze pokojowej ubić na pianę ze szczyptą soli, gdy białka zaczną się dobrze pienić wsypywać partiami drobny cukier, cały czas miksując aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę i cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

 

Dużą blachę od piekarnika, wyłożyć pergaminem, rozłożyć równomiernie bezę, wygładzić łyżką, posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na termoobieg i piec 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140*c (też termoobieg) i piec jeszcze 20-23 minuty. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, (będzie chrupka z zewnątrz a piankowa w środku),  wystudzić, przykryć  drugim arkuszem pergaminu wielkości blaszki w której się piekła i odwrócić bezę orzechami do dołu, zdjąć papier.

 

Kawowy krem:

Żelatynę wsypać do małej szklanki, zalać łyżką zimnej wody, odczekać aż napęcznieje, zalać gorącym espresso-50 ml i dokładnie wymieszać tak aby żelatyna się rozpuściła.

Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubić na gęsty krem wsypać cukier puder krótko zmiksować, wlać zimny kawowy napar oraz wsypać łyżeczkę mielonej kawy i całość zmiksować tylko do połączenia.

Tak przygotowanym kremem przełożyć roladę, zawinąć w rulon, okręcić w pergamin i włożyć na minimum godzinę, dwie do lodówki.



Słodkich wypieków!

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj