Prosta, dla wielu z Was pewnie dobrze znana, łatwa w przygotowaniu z kaszą manną, polewa mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :)
Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty, jeśli przegapicie będzie wiórowata i nie smaczna .
To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga ....Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)
Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier ustawiamy na garnku z parującą gorącą wodą i ubijamy na puszystą pianę, aż jajka wyraźnie podwoją swoja objętość, zdejmujemy z nad pary i dalej ubijamy aż masą będzie całkiem chłodna, nie przerywając miksowania, wsypujemy powoli kaszę mannę aż do skończenia, następnie do masy dodajemy szczyptę soli i cynamon, oraz skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy.
Całość wylewamy do silikonowej formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c.
POLEWA MLECZNA:
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy.
Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy.
Bardzo ciekawa babka, takiej jeszcze nie znałam. Radosnych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda Twoja babka, z kaszą manną jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTakiej babki jeszcze nie widziałam i nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
Świetna babka i bardzo ciekawy przepis :-))) Wesołych Świąt :-)))
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł, z kaszą manną nie robiłam, jeszcze :)
OdpowiedzUsuń