Składniki:
3 kg świeżych truskawek
5 dużych łodyg rabarbaru
2 pęczki kwiatów czarnego bzu
2 cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 kg cukru żelującego 1:1 DIAMANT
1/2 kg cukru
5 dużych łodyg rabarbaru
2 pęczki kwiatów czarnego bzu
2 cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 kg cukru żelującego 1:1 DIAMANT
1/2 kg cukru
Sposób wykonania:
Truskawki odszypułkować opłukać na sicie, umyty rabarbar pokroić w kostkę. Wszytko włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut
po czym gorącą konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą noc.Zimne wynosimy do spiżarki.Smacznego!
Smacznego!
Mniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :) nie ma to jak świeża bułeczka z domową konfiturą :)
OdpowiedzUsuńRabarbar łączyłam z bananami i był pyszny, ale kwiaty bzu? ciekawe połączenie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKonfiturka palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :)
Usuńsię zrobi w następny weekend :)))dzięki !!!!!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń