Wykonanie:
Ogórki ze skórką myjemy kroimy na plasterki, zasypujemy solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy ocet, gotujemy
Do ogórków dodajemy ząbki czosnku wsypujemy pieprz, wlewamy olej, mieszamy.Zalewamy całość gorącą zalewą, odstawiamy na 2 godziny po czym wkładamy do wyparzonych czystych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 2-3 minuty od zagotowania.
Smacznego!
Super pomysł na pyszne ogòreczki :-)
OdpowiedzUsuńHehe, u mnie też ogórkowe szaleństwo trwa, zaczynają mi się słoiki kończyć :D
OdpowiedzUsuńrobię podobnie tylko daje mniej cukru i octu a więcej oleju i siekaną pietruszkę dodaję pycha do placków ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuńTeż fajny pomysł :)
Usuń