Zapiekanka z kurczakiem to dobry sposób na
pozbycie się zalegającego makaronu i wędliny w lodówce, jest delikatna w smaku,
z chęcią zjedzą ją też najmłodsi, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad. Polecam!
Składniki:
25 dag ugotowanego makaronu
1 podwójny filet z kurczaka
1/2 pora
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 pomidor
15 dag sera żółtego
15 dag dowolnej wędliny
1 krążek sera camembert
sól morska do smaku
ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka
szczypta chili w płatkach do smaku
4 łyżki oliwy
Sos beszamelowy:
5 dag masła
5 dag mąki pszennej
600 ml mleka
szczypta pieprzu białego do smaku
sól do smaku
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
1 podwójny filet z kurczaka
1/2 pora
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 pomidor
15 dag sera żółtego
15 dag dowolnej wędliny
1 krążek sera camembert
sól morska do smaku
ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka
szczypta chili w płatkach do smaku
4 łyżki oliwy
Sos beszamelowy:
5 dag masła
5 dag mąki pszennej
600 ml mleka
szczypta pieprzu białego do smaku
sól do smaku
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Sposób wykonania:
Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy
ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy
mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut.
Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę
wędlinę, mieszamy.
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło,
wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając
aż do zagotowania, gdyby okazał się za gęsty dolewamy mleka i ponownie
zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką
muszkatołową.
Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością
przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem,
Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem
żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy
20-25 minut. Podajemy po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Uwielbiam takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńPyszna. I tak kolorowo ładnie wygląda, że aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńW zapiekankach właśnie lubię to, że można je stworzyć dosłownie ze wszystkiego :-)
OdpowiedzUsuń