Jeden z lepszych serników, na
korzennej kruszonce o zapachu kandyzowanej skórki z pomarańczy a kropką nad i
jest masa krówkowa o smaku orzechowym. Idealny wypiek na święta Bożego
Narodzenia.
Składniki:
Tortownica o wym 24 cm
Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
chudego
6 jajek
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki mleka w
proszku
200 ml mleka 2 %
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z
prawdziwą wanilią
1 łyżka miękkiego
masła
1 czubata łyżka skórki
pomarańczowej w syropie
Dodatkowo:
40 dag masy krówkowej o smaku orzechowym
50 g pokruszonych
orzechów włoskich
Sposób wykonania;
Kruszonka:
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w
misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w
palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód)
tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.
Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misie miksera, dodać
jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać mleko i całość
krótko zmiksować do połączenia składników, na sam koniec dołożyć skórkę
pomarańczową w syropie, wmieszać. Wylać na kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i
piec jeszcze 30 minut.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę
krówkową, posypać orzechami.
Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Słodkich wypieków !
Mniam. Ja używam ciasteczek korzennych na spód :-) uwielbiam takie serniczki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie ;)
OdpowiedzUsuńna pewno bardzo aromatyczny serniczek!pięknie się prezentuje.ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
Pyszny sernik, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńSuper serniczek, rzeczywiście zapachniało Świętami :)
OdpowiedzUsuńJaka temperatura musi być jeżeli chce zmniejszyć składniki na połowę
OdpowiedzUsuńTaka sama, przy czym skrócić troszkę czas pieczenia...najpierw podpiec 15 minut w temp 180*c a potem 25 min w temp 160*c.
Usuńbardzo apetycznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńa na większą prostokątną blaszkę podwajać skladniki?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńRozumiem,że na blaszkę kwadratową podwoić składniki, ale masa serowa również potrzebuje podwojenia składników?
Dziękuję :-) sernik wygląda pięknie :-)
Ciasto kruche należy podwoić , masę serową niekoniecznie, wyjdzie troszkę niższy i już, jeśli chce się wysoki sernik a blachę mamy dużą to warto podwoić.
UsuńChoć ja osobiście zrobiłabym z 1,20 kg sera lub 1,50 kg, to wystarczająca ilość na dużą blaszkę.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię!
UsuńCudny sernik - jakiego mleka w proszku użylas do sernika? Czy można zrobić z sera półtłustego?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z półtłustego , mleko w proszku może być każde byle nie granulowane.
UsuńDziękuję
Usuń