Kolejny wypiek z udziałem
kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam
pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z
praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze.
Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami,
idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy. Najlepiej smakuje na
drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli
słodkości.
Składniki:
Ciasto kruche na blaszkę o wym
25/30 cm
30 dag maki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
4 duże jajka
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy
Masa budyniowa:
750 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
10 dag cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą
wanilią
20 dag masła 82 %
Masa krówkowa:
1 mała puszka kajmaku o smaku
kawy
20 dag masła
10 dag rozdrobnionych orzechów
włoskich
2 łyżki rumu
1 łyżeczka mielonej kawy
prawdziwej
Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
1 łyżka rumu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
½ szklanki dżemu z cytrusów-u
mnie cytrynowy
Dowolna dekoracyjna posypka
Sposób wykonania:
Ciasto kruche:
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać
z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko
oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto.
Rozwałkować na wyłożoną
pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c
piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić.
Biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Białka jaj ubić na sztywno z
cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera,
wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia.
Ciasto wylać do wyłożonej
pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w
temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Masa budyniowa:
Żółtka rozmieszać ze szklanką
mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się
mleka, dodać rozmieszaną masę z mąką i żółtkami,
zagotować energicznie mieszając , trzymać na ogniu około 1 minuty, zestawić z
ognia, wystudzić w temp pokojowej.
Miękkie masło utrzeć na puch
dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem.
Masa krówkowa:
Miękkie masło utrzeć na puch
dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy,
dodać kawę, zmiksować.
Poncz:
Składniki wymieszać ze sobą.
Przełożenie:
Ciasto kruche posmarować dżemem
cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na
wierzch rozsmarować masę krówkową. Udekorować
posypką, wstawić ciasto do lodówki.
Słodkich wypieków!
pysznie wygląda to ciacho
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak patrzę na składniki, to faktycznie gratka dla fanów słodkości. Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ooo ciasto dla mnie ;) moje smaki ;) pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie :) Z chęcią, bym tego ciasta spróbowała. Musiało być pyszne. Mniam
OdpowiedzUsuńJakie wypasione ciasto... a że mam w lodówce (prawie) wszystkie składniki (i najlepsze dla mnie mleko i do picia, i do wypieków - Wypasione własnie;) i ochote na coś pysznego, to aż chyba je jeszcze dziś zrobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, zjadłabym
OdpowiedzUsuń