Wersji na to ciasto znajdziemy
wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam
likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu
smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci
którzy z piekarnikiem są na bakier J
Składniki:
Na formę 25/25 cm
25 dag słonych krakersów
Masa kokosowa:
½ litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
16 g cukru waniliowego
25 dag masła 82%
½ szklanki cukru
100 ml likieru kokosowego
15 dag wiórek kokosowych
Wierzch z prażonych wiórek:
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka czubata łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
Masa budyniowa:
Żółtka ubić mikserem z cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać budyń oraz mąkę,
zmiksować na jednolitą masę bez grudek.
Resztę mleka zagotować, dodać
zmiksowaną masę z żółtkami, mieszać energicznie i ugotować budyń. Gotującą masę
trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić w
temp pokojowej do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch
dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu i likieru zmiksować na krem , na koniec wsypać wiórka, wymieszać szpatułką.
Kwadratową formę wyłożyć
papierem-ja miałm silikonową więc nie wykładałam niczym, rozłożyć warstwę
krakersów i jedną trzecią kremu, ułożyć kolejną warstwę krakersów i krem i znów
krakersy, ostatnia warstwa stanowi krem,
Prażone wiórka:
Masło rozpuścić w misce z
cukrem pudrem, wsypać wiórka, mieszając cały czas uprażyć na złocisto-uważać bo
wiórka mają tendencję do przypalania.
Gdy będą złociste, zdjąć z
kuchenki całkowicie wystudzić, posypać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Co za dzień, widzę, że u ciebie dziś też na słodko :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować przepis, bo brzmi smacznie.
Uwielbiam to ciasto, jest bardzo pyszne i pięknie zawsze wygląda ;).
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Wypróbuję
OdpowiedzUsuń