Lekka, aromatyczna zupa ziemniaczano
porowa z dodatkiem łososia-to pomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można
nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania
zajmie 30 minut.
Składniki:
80 dag ziemniaków
30 dag surowego łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
20 dag kremowego serka
topionego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół do ryb
3 duże pory
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 litry rosołu lub bulionu
warzywnego
Sól lub jarzynka do smaku
Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki skrobiemy, płuczemy kroimy
w kostkę, umyte pory w pół krążki, w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por, przeciśnięty
przez praskę czosnek i ziemniaki, podduszamy chwilę pod przykryciem od czasu do
czasu mieszając.
Zalewamy rosołem, gotujemy do
miękkości, doprawiając do smaku solą ewentualnie jarzynką i pieprzem, pod
koniec gotowania gdy warzywa będą
miękkie, dodajemy rozdrobniony serek topiony, trzymamy na ogniu aż się rozpuści.
Łososia myjemy, osuszamy,
oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny,
kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki,
zestawiamy z ognia.
Gotową zupę nalewamy do
talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy.
Smacznego!
mmm zupka królewska dla podniebienia, pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka, musi smakować pysznie :-)
OdpowiedzUsuń