Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 9 lutego 2016

Zupa porowa z łososiem

Lekka, aromatyczna zupa ziemniaczano porowa z dodatkiem łososia-to pomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut. 




Składniki:

80 dag ziemniaków
30 dag surowego łososia
1 łyżeczka soku z cytryny
20 dag kremowego serka topionego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół do ryb
3 duże pory
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 litry rosołu lub bulionu warzywnego
Sól lub jarzynka do smaku
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki skrobiemy, płuczemy kroimy w kostkę, umyte pory w pół krążki, w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por, przeciśnięty przez praskę czosnek i ziemniaki, podduszamy chwilę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.




Zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości, doprawiając do smaku solą ewentualnie jarzynką i pieprzem, pod koniec gotowania  gdy warzywa będą miękkie, dodajemy rozdrobniony serek topiony, trzymamy na ogniu aż się rozpuści.

Łososia myjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia.
Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy.

 Smacznego!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj