Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 8 marca 2016

Kremowe risotto z pałkami kurczaka

Jedno z moich ulubionych dań, kremowe, delikatne a jednocześnie sycące, wszystko robi się na jednej głębokiej patelni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, poradzą sobie nawet ci którzy dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę. Do jego przygotowania użyłam pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej mięso od kości lub użyć fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;)



Składniki:

4 pałki kurczaka
25 dag ryżu arborio
1 por
1 papryka podłużna o słodkim aromacie
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż
50 ml białego pół wytrawnego wina
100 ml słodkiej śmietanki 22%
Pęczek szczypiorku
50 g startego sera grana padano lub parmezanu
Sól morska do smaku
Jarzynka do smaku
Biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


 Umyte i osuszone pałki kurczaka oprószamy jarzynką z każdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając.

Po chwili wlewamy połowę ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, 

wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki. 

Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem. 
Podajemy gorące.

Rada:
Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak.

.

3 komentarze:

  1. No proszę dla mnie fajne, zawsze w przepisach omijać wina ponieważ zupełnie nie znam się na nich używasz konkretnie jakiegoś gatunku??Brygida

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brygido, każde się nada byłe było białe i półwytrawne :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie, zjadłabym ze smakiem

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj