Sezon na rabarbar jest krótki,
to warzywo nadaje wypiekom oryginalny słodko-kwaskowy smak.
A najlepiej smakuje na kruchym
spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego
kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;)
Składniki:
Blaszka 25/30 cm
Ciasto kruche:
3 czubate szklanki mąki
pszennej
25 dag masła
3 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki śmietany
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 litr mleka
Łodygi rabarbaru-ilość wg
uznania
4 łyżki brązowego cukru z
cynamonem
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski,
mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, żółtka, wbijamy jajko,
dodajemy śmietanę i wiórki zimnego pokrojonego masła, zagniatamy ciasto kruche.
¾ części ciasta wylepiamy spód
wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do
zamrażarki do zmrożenia.
Łodygi rabarbaru, kroimy w
kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce, posypujemy ciasto.
Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru
tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar,
zmrożone ciasto ścieramy na tarce.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i
pieczemy około 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Całkiem zimne
ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Cudne! Rabarbaru do budyniu jeszcze nie wkładałam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zapowiada się wspaniale, fajny przepis :) i jakie ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, musi być bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje:) musi też bosko smakować:) ja mam dzisiaj też rabarbar ale w mini serniczkach...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, a z tym budyniem biszkoptowym to mnie zaskoczyłaś, bo takiego jeszcze nie znałam ;)
OdpowiedzUsuńJa tez się skusze takiego ciacha jeszcze nie robilam
OdpowiedzUsuńPycha ciasto :) sezon na rabarbar trwa
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciacho już w zeszłym roku i było pysznie :-).Dziś właśnie przypomniał mi się ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńZamiast brązowego cukru z cynamonem co można dodać?
OdpowiedzUsuńZwykły, trzcinowy, zmieszany ze szczyptą cynamonu.
Usuń