Przepis na ten sernik powstał
pod wpływem chwili, kiedy nie chciało mi się kręcić sera przez maszynkę i
postanowiłam go potraktować blenderem, jak
zamierzyłam tak zrobiłam, i od dziś maszynka do mielenia może dla mnie nie istnieć
!
Ten patent działa, masa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne
mycie…ufff.
Jesli chodzi o sam sernik, to jest kremowy, delikatny, na
podpieczonym kruchym spodzie, pieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest
śnieżnobiały i nieprzypieczony.
Smaku dodaje mu śmietanowa pianka z musem z
truskawek.
Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję
upiec.
Żeby tylko te kalorie z niego
nie szły w boczki…ach!
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru
1 jajko
1 żółtko
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
150 ml mleka 2%
6 jajek
1 serniks lub budyń śmietankowy
Wierzch:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy:
1 szklanka świeżych lub
mrożonych truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij
jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała
jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30
cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem,
włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i
ostudź.
Masa serowa:
Twaróg przełóż do miski, wlej
śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania
wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby
powstała gładka kremowa masa. Wylej na podpieczony i ostudzony spód.
Wstaw do piekarnika na grzanie
góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika
aż do całkowitego wystudzenia.
Wierzch:
Truskawki pokrój na małe
kawałeczki, przełóż do rondelka, zasyp cukrem dodaj łyzkę wody i duś na ogniu do
momentu aż się rozpadną a woda odparuje i powstanie gęsty mus.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij
na sztywno mikserem, wsypując pod koniec cukier puder-masa ma być sztywna,
rozsmaruj na zimnym serniku, rozprowadź truskawkowy mus i wykałaczką porób
esy-floresy. Wstaw do schłodzenia do lodówki. A potem po prostu zjedz :)
Słodkich wypieków.
Cudny sernik Agata :) Ja już patent z blenderem stosuje jakiś czas..
OdpowiedzUsuńo widzisz...a ja zawsze kręciłam maszynką .....;)
UsuńNo kochana serniczek wspaniały, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńTe Twoje serniczki, jeden pyszniejszy od drugiego :)Ja tylko blenderem mielę ser, inna sprawa że nie mam maszynki :D
OdpowiedzUsuńWygląda dostojnie :D
OdpowiedzUsuńObłednie wyglada, cudny serniczek
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik ! Od patrzenia już sama ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMoze byc twaróg z wiaderka na sernik?
OdpowiedzUsuńMoże być byle to był ser, nie z gumą guar.
Usuń