Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 11 sierpnia 2016

Sernik "leśne runo"

Mega czekoladowy sernik na kruchym spodzie, z dodatkiem skarbów lasu: jeżyn i malin, kwintesencja smaku, pachnący latem, rozkosznie rozpływający się w ustach, jeden z lepszych serników, jakich udało mi się upiec. Owoce i czekolada tworzą zgrany duet któremu trudno się oprzeć.
Polecam!







Składniki:


Ciasto kruche;

20 dag mąki krupczatki
10 dag masła
2 żółtka
5 dag cukru
1 łyżka kakao

Masa serowa:
4 jajka
½ szklanki mleka w proszku
¾ szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
10 dag cukru

Dodatkowo:
20 dag jeżyn
20 dag malin
Polewa z gorzkiej czekolady
Twister czekoladowy
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem i kakao, dodać zimne pokrojone masło, oraz żołtka, szybko zagnieść ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm.
Włożyć do nagrzanego do 180*c i podpiec 15 minut, wyjąć, ostudzić.

Masa serowa:
Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać i rozpuścić w miseczce nad parą wodną do uzyskania, lejącej konsystencji.
Twaróg, jajka, budyń, mleko w proszku, cukier oraz słodką śmietankę, umieścić w misce, zmiksować krótko mikserem na jednolitą masę, wlać płynną gorzką czekoladę i wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, posypać  małą ilością jeżyn –resztę odłożyć do dekoracji, włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika i piec około 55 minut.
Studzić przy otwartych drzwiczkach.

Zimny udekorować polewą z gorzkiej czekolady posypać grubo jeżynami i malinami, miętą oraz twisterem czekoladowym, schłodzić w lodówce .
Słodkich wypieków!

13 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj