Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 4 października 2016

Kawowy mieszaniec



Kawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu.

Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka małej czarnej.




Składniki:

Tortownica 22 cm
Spód:
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
70 g rozpuszczonego masła

Warstwa kawowa:
25 dag sera mascarpone
½ litra śmietanki 30%
5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru kawowego
2 łyżki cukru pudru
3 listki żelatyny

Dodatkowo:
Kakao do oprószenia

Jak wykonać ? 


Spód:
Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać  rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać na wyłożonej pergaminem –samo dno tortownicy i ugnieść łyżką. Wstawić na czas robienia masy do lodówki
Kawowa masa:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać aby nie zagotować !

Schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone umieścić w misie miksera, wsypać cukier puder, miksować do momentu aż masa zacznie gęstnieć wtedy wsypać rozpuszczalną kawę, wlać likier i cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując.
Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, wygładzić, oprószyć  grubo kakao, powciskać markizy orzechowe, włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. o matko kochana jakie to piękne i smaczne musi być :) robię w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawy nigdy nie odmawiam a ciasta z kawą to już podwójna radość dla podniebienia :)Pozdrawiam Aga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czad! Ciacho wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. przepięknie wygląda! A jak z kawą, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, aż mi ślinka cieknie! Niesamowicie apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieknie sie prezentuje, musi byc przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudeńko! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kawowe desery :) Ja właśnie delektuje się sernikiem gotowanym kawowym

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu arcydzieło cukiernicze! Bravo😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Od samego patrzenia ślinotoku dostaję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy musi byc koniecznie alkohol? czy bez alkoholu kawowego tez super smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi :) można spokojnie pominąć :) Ja miałam to dodałam :)

      Usuń
  11. Zrobilam, pyszny😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Ludzie, po co pisac komentarze typu: Wyglada pysznie, wpraszam sie na kawalek. To bez sensu. To zadna informacja dla osob, ktore chca skorzystac z przepisu. Zrobcie i dopiero wtedy skomentujcie😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładne zdjęcia, a samo ciasto - bajka, wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  14. Popieram-anonimowy, nic nie wynika z tego. Upiecz i komentuj a nie jakieś "achy"

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj