Kawa doskonale podnosi smak
wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu.
Nie ma lepszego sposobu na
jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami
orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto
zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser
to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka
małej czarnej.
Składniki:
Tortownica 22 cm
Spód:
15 dag herbatników biszkoptowych
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
70 g rozpuszczonego masła
Warstwa kawowa:
25 dag sera mascarpone
½ litra śmietanki 30%
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru kawowego
2 łyżki cukru pudru
3 listki żelatyny
Dodatkowo:
15 dag markizów orzechowych
Kakao do oprószenia
Jak wykonać ?
Spód:
Biszkoptowe herbatniki
pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji
mokrego piasku. Rozsypać na wyłożonej pergaminem –samo dno tortownicy i ugnieść
łyżką. Wstawić na czas robienia masy do lodówki
Kawowa masa:
Listki żelatyny namoczyć w
zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w
mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać aby nie zagotować !
Schłodzoną śmietankę oraz ser
mascarpone umieścić w misie miksera, wsypać cukier puder, miksować do momentu aż
masa zacznie gęstnieć wtedy wsypać rozpuszczalną kawę, wlać likier i cienkim
strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując.
Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy
spód, wygładzić, oprószyć grubo kakao, powciskać
markizy orzechowe, włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
o matko kochana jakie to piękne i smaczne musi być :) robię w sobotę :)
OdpowiedzUsuńKawy nigdy nie odmawiam a ciasta z kawą to już podwójna radość dla podniebienia :)Pozdrawiam Aga :)
OdpowiedzUsuńAle czad! Ciacho wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne! :P
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda! A jak z kawą, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńO mamuniu, aż mi ślinka cieknie! Niesamowicie apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPieknie sie prezentuje, musi byc przepyszne
OdpowiedzUsuńciasto wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńCudeńko! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kawowe desery :) Ja właśnie delektuje się sernikiem gotowanym kawowym
OdpowiedzUsuńPo prostu arcydzieło cukiernicze! Bravo😀
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia ślinotoku dostaję :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym na miejscu :)
OdpowiedzUsuńczy musi byc koniecznie alkohol? czy bez alkoholu kawowego tez super smakuje?
OdpowiedzUsuńNie musi :) można spokojnie pominąć :) Ja miałam to dodałam :)
UsuńZrobilam, pyszny😊
OdpowiedzUsuńLudzie, po co pisac komentarze typu: Wyglada pysznie, wpraszam sie na kawalek. To bez sensu. To zadna informacja dla osob, ktore chca skorzystac z przepisu. Zrobcie i dopiero wtedy skomentujcie😊
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia, a samo ciasto - bajka, wygląda super
OdpowiedzUsuńPopieram-anonimowy, nic nie wynika z tego. Upiecz i komentuj a nie jakieś "achy"
OdpowiedzUsuń