Sprawdzony i niezawodny przepis
na ucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale
można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje.
Jeden przepis a tyle możliwości.
Lekkie, puszyste, zawsze ładnie
wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które
zawsze wychodzi.
Czego chcieć więcej ?
Składniki:
Blacha 25/30 cm
25 dag masła
15 dag cukru pudru
30 dag mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
32 g cukru z wanilią
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
Czerwony barwnik-opcjonalnie
1,5 szklanki świeżych malin
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
12 dag zimnego masła
10 dag cukru pudru
Jak wykonać ?
Wszystkie składniki muszą mieć
temp pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem
pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym
jajku, miksując po każdym około 2 minut.
Mąkę tortową wymieszać z proszkiem i mąką
ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając ,
aż do skończenia.
¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem
blaszki, do reszty dodać odrobinę czerwonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na
ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeże suche maliny.
Składniki kruszonki połączyć ze
sobą, rozetrzeć w palcach, posypać placek.
Piec około 45 minut lub do
suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !