Oponki z dziurką to żelazny
punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek.
Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne!
Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega
kaloryczne.
Składniki:
CIASTO:
Na 20 sztuk dużych oponek
70 dag mąki tortowej
10 g suszonych drożdży Dr.Oetker
300 ml ciepłego mleka
4 jajka
50 g masła
4 łyżki rumu
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
Dekoracja:
Lukier
Kolorowa posypka
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną wymieszać ze
szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlać ciepłe mleko,
wbić jajka i wyrobić ręką elastyczne ciasto, wlać rozpuszczone płynne masło
oraz rum i ponownie wyrobić ciasto, wierzch oprószyć delikatnie mąką, przykryć
ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie, wyłożyć na
stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki,
w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka
minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c.
Upieczone studzić na kratce
kuchennej wyłożonej ręcznikiem kuchennym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Zimne
polukrować i udekorować dowolnie.
Smacznego!
Agatko wspaniałe oponki! Wyglądają lepiej niż wspaniale! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama donatow a twoje wygladaja spektakularnie Jak z najdroższych sklepow WOW!
OdpowiedzUsuńHmm... Na weekend już mam coś słodkiego, ale po niedzieli zabiorę się za podobne ;) bo ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńO mniam! <3 Na takie smakowite oponki warto poświecić swoje oponki ;) Wyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńMasz rację !
Usuń