Rewelacyjny sernik na zimno o
kokosowym smaku i spodzie z pokruszonych andrutów z dodatkiem nutelli miętowej,
orzeźwiający o ciekawym smaku, umili rodzinne chwile przy stole. Jeden z
lepszych serników bez pieczenia.
Składniki:
Tortownica 23 cm
Spód:
12 dag suchych wafli
20 dag nutelli miętowej-może
być orzechowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Masa serowa:
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka śmietany kremówki 30%
25 dag sera mascarpone
100 ml likieru kokosowego
½ szklanki cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
Chipsy kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy wykładamy
papierem do pieczenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w
garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy nutellę i rozpuszczamy do połączenia.
Masę jeśli jest dobrze ciepła
chwilę studzimy i mieszamy z pokruszonymi na pył suchymi waflami, wykładamy do
tortownicy i ubijamy dokładnie łyżką do
dna. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa serowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, tak
jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć przełożyć do miseczki, podgrzać kilka
sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej-pilnować i nie dopuścić do zagotowania!
Kremówkę ubić z serkiem
mascarpone do otrzymania jednolitej kremowej
masy, dodać jogurt grecki, oraz cukier puder, wlać likier wsypać wiórka
i powoli płynną żelatynę, krótko zmiksować, aby nie utracić struktury piany.
Wyłożyć na wafelkowy spód,
wyrównać łyżką, udekorować chipsami
kokosowymi, wstawić do lodówki na całą noc.
Słodkich wypieków!
Uwielbiam serniki 😊 Twój wygląda bardzo smacznie 😊
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńAlez cudna ta patera, piekna
OdpowiedzUsuńJeszcze się nie spotkałam z miętową Nutellą?i czy te wafle to herbatniki?
OdpowiedzUsuńMiętowa bywa w lidlu 😊 wafle to wafle nie herbatniki 😉
UsuńCzy żelatyna musi być w listkach nie spotkałam takiej i nie wiem czym się różni😊 i gdzie można kupić chipsy kokosowe😊
OdpowiedzUsuńNiczym się nie różni :) Dr.Oetker ma w swoim asortymencie :) 1 listek równa się 1 łyżeczce zwykłej, dla mnie w listkach jest wygodniejsza w użyciu, gdyż nie robią się grudki, a chipsy kokosowe można kupić w każdym supermarkecie, zastąpimy je zwykłymi wiórkami :)
UsuńPozdrawiam !
Agata jesteś genialna! Wspaniały sernik! Przy Twoich pomysłach,ja jestem w kulinarnym przedszkolu...
OdpowiedzUsuńMonika, nie przesadzaj!
UsuńAleż piękny sernik! Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny muszę wypróbować .
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ♥
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A ten likier kokosowy to może być malibu ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak 😊
Usuń