To ciasto gościło w moim domu
od lat, na długi czas o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych
przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi J takie dobre robiłaś dawno temu, przepisu nie było na blogu więc pomyślałam, że
to dobra okazja podzielić się z Wami tym sprawdzonym i jakże przepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby
nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby
na święta ?
Składniki:
Blacha 25/30 cm
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
½ szklanki cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórek kokosowych
Krem budyniowy:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 kostki masła 82%
Kilka kropli aromatu migdałowego Dr.Oetker
120 g okrągłych biszkoptów
–używam petitki
1 galaretka np. agrestowa Dr. Oetker
rodzynki
Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały
czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta,
wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na
najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej
papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu wystudzić.
Krem:
½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz
ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę
zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać masę z mąką i ugotować budyń.
Wystudzić.
Miękkie masło o temp pokojowej zmiksować na puch,
miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli
migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć
ciasto.
Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody,
wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę
tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce.
Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do
spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej
aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę
mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Gotową polewę rozprowadzić na biszkoptach na
środku ułożyć po jednej rodzynce, zostawić na noc w lodówce.
Słodkich wypieków.
Kształte cycuszki;) a tak szczerze super ciasto, ja takiego nie robiłam i nie jadłam, jeśli pozwolisz to spróbuję odchudzić je i upiec na święta :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa Monika,Twojej odchudzonej wersji ;)
UsuńAleż pyszności ☺
OdpowiedzUsuńMega nazwa:p ciekawe jak ze smakiem ; można dodać jeszcze ptasie mleczko ;p
OdpowiedzUsuńRaczej nie ...bo zmieni smak :)
UsuńUwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuńNie dziwię ci się 😅
UsuńCudenko!
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam ☺ ale biszkopty moczę w rumie ☺
OdpowiedzUsuńJa też biszkopty namaczam w alkoholu
Usuńuwielbiam to ciasto !
OdpowiedzUsuńWłaśnie ciasto wywalila do kosza.Było bardzo niskie i 30 min to chyba za dlugo w piecu:(
OdpowiedzUsuńOno jest niskie...bo nie rośnie...to ma być tylko spód do ciasta 😊
Usuń30 minut to nie za długo aczkolwiek trzeba kontrolować swój piekarnik bo każdy piecze inaczej.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
A wymiary blaszki ????
OdpowiedzUsuńProszę czytać dokładnie 😀
UsuńPozdrawiam.
Pyszne ciasto dziękuję za przepis pozdrawiam 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie 🙂
UsuńŚwietne ciasto dodałam pół szklanki mleka więcej do kremu bo budyn przy tej ilości maki wyszedł za gęsty reszta ok
OdpowiedzUsuńOn powinien być dobrze gęsty. Nie dolewałabym więcej mleka.
Usuńbardzo ladne zdjecia! :D
OdpowiedzUsuń30 minut to zdecydowanie za długo na spód, ja piekę 10-15 minut i jest idealne i nie przesuszone.
OdpowiedzUsuńPo 10 minutach to wyjmujemy na wpół surowe ciasto . Zawsze piekę 25-30 minut i jest idealne. 15 minut to możliwe tylko na termoobiegu.
UsuńCzy pozostale 3 żółtka można dać do ciasta makowego?
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie ! Można wykorzystać np do ciasta kruchego.
Usuń