To ciasto przypomina mi wakacje
u babci, słodkie z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego
ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy
maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają
wspomnienia!
Nie ma chyba bardziej prostszego
ciasta….
Składniki:
Blacha 42/29 cm
Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki pszennej typ 500
10 g suchych drożdży
2 jajka
300 ml ciepłego mleka
80 g stopionego masła
100 g cukru
Szczypta soli
½ kg rabarbaru
50 g płatków migdałowych
Kruszonka:
1 łyżka otartej skórki z
cytryny
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę mieszam z cukrem, suchymi
drożdżami oraz szczyptą soli, wbijam jajka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam
ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni, zajmuje to kilka minut-wlewam stopione masło,
ponownie wyrabiam , oprószam delikatnie mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam
w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
W tym czasie gdy ciasto rośnie
kroję na kawałki rabarbar i przygotowuję kruszonkę:
Do miski wsypuję mąkę, mieszam
z cukrem i otartą skórką z cytryny, dodaję wiórki zimnego masła, zagniatam palcami
aż powstanie sypka kruszonka.
Wyrośnięte ciasto, wykładam do natłuszczonej
masłem blachy, dociskam lekko do formy, posypuję pokrojonym rabarbarem oraz
płatkami migdałowymi i grubo kruszonką, odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na
15 minut aby ciasto znów podrosło, piekę w nagrzanym do 170*c piekarniku przez
30-35 minut.
Przed podaniem można oprószyć pudrem-niekoniecznie.
Słodkich wypieków!
Piękne!
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenne...
:)
Bardzo apetyczna drożdżóweczka :) Właśnie tak wyglądała drożdżówka u mojej Babci i była pyszna, Twoja na pewno jest tak samo smaczna :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto,a z rabarbarem to już musowo! Wspaniale się prezentuje,jak zwykle zresztą :)
OdpowiedzUsuń