Gdy na straganach królują
szparagi u mnie w kuchni obowiązkowo gotuje się risotto,
kremowe, dzięki ryżu arborio,
sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek,
smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic wiecej do szczęścia nie trzeba.
Duet idealny. Zastrzyk
optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha!
Składniki:
na dwie porcje:
120 g ryżu arborio
Pęczek zielonych szparagów
½ cukinii
1 cebula
2 łyżki masła
300 ml warzywnego domowego
bulionu lub rosołu
100 ml białego wytrawnego wina
lub cydru
50 g startego parmezanu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi dokładnie umyć pod
bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, główkami do góry,
odcedzamy, kroimy na kawałki.
Cukinię kroimy w grubszą
kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cukinię a po chwili
dodajemy szparagi smażymy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W garnku rozpuszczamy pozostałą
łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę szklimy na lekko złocisto,
wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2 minuty, po czym wlewamy wino
lub cydr i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez
ryż.
Gotujemy około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo bulionu, kiedy ryż
już zacznie dochodzić dodajemy podsmażone szparagi wraz z cukinią,
mieszamy,
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wsypujemy tarty parmezan, mieszamy, zestawiamy z ognia
i podajemy.
Smacznego!
Mniam..ależ ono pysznie wyglada, palce lizać!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog: klik ♥
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:) Piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuń