Podróże kształcą –tak słyszę przy każdej opowieści z wakacji , coś w tym jest bo z każdego regionu świata przywozimy coś nowego, czasem jest to nowe doświadczenie, czasem nowe smaki, jedno wiem, w takie kulinarne podróże warto wybrać się zawsze, a dzisiaj poznajemy smaki Szwajcarii wszystko dzięki akcji Victorinox , jak już wspomniałam wcześniej w postach, kuchnia szwajcarska to przede wszystkim ziemniaki i sery…no i może dobre czekolady :D
Kuchnia ta nie jest lekkostrawna to fakt, ale w miarę prosta i tak samo prosta jest ta zapiekanka ale wiecie jaka dobra?
Ziemniaki pochłonęły tłuszcz z masełka i szynki prosciutto, a sery się ciągną i ciągną.
Można dać się ponieść wyobraźni i modyfikować ją w zależności od swoich ulubionych smaków, ja dałam młodziutką cukinię ze swojego ogródka, zjedzą i dzieci i dorośli, najlepiej podawać ją prosto z pieca w niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania jak u mnie , jedna porcja dla każdego, dzięki temu nie brudzimy talerzy i pozostaje gorąca do ostatniego kęsa. A na dodatek jest błyskawiczna jak letnia burza.
Gwarantuję nie będziecie zawiedzeni!
#MyVictorinox
Składniki na 4 porcje:
70 dag ziemniaków sałatkowych
15 dag szynki podsuszanej
prosciutto
1 młoda cukinia
3 kulki sera mozzarelli
20 dag sera gruyere
Masło do posmarowania formy
Suszony rozmaryn do smaku
Przyprawa do ziemniaków do
smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Sól morska do smaku
Jak wykonać ?
Młode ziemniaki sałatkowe
oskrobać, ugotować prawie do miękkości w osolonym wrzątku, uważać aby ich nie
przegotować!
Mają pozostać zwarte, odcedzić z wody, zostawić do wystygnięcia.
Mają pozostać zwarte, odcedzić z wody, zostawić do wystygnięcia.
4 małe jednakowe naczynia
ceramiczne do zapiekania wysmarować masełkiem, warstwę pokrojonych na plastry
ziemniaków, oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków oraz suszonym
rozmarynem, dodać część pokrojonej na plasterki szynki prosciutto, posypać wiórkami sera gruyere oraz
plasterkami mozzarella, na wierzchu ułożyć cieniutko pokrojone plasterki cukinii
oraz znów szynki i resztę sera, oprószyć ziołami prowansalskimi do smaku.
Zapiekać około 15-18 minut w
nagrzanym do 180*c piekarniku aż sery się rozpuszczą.
Podawać od razu!
Wpis dodaję do akcji Victorinox trzymajcie za mnie kciuki!
W Twojej wersji taką zapiekankę chętnie bym przyjęła :) Ten dodatek cukinii mnie już przekonuje absolutnie :)
OdpowiedzUsuńJa też się piszę na taką wyjątkową zapiekanke,pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńNiby taka prosta ale jak pysznie zestawiona smakowo i pięknie podana. Coś mam przeczucie że tą zapiekanką możesz .... Trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńSuper przepis i w dodatku nie zbyt trudny do przyrządzenia!
OdpowiedzUsuńbardzo fajna zapiekanka
OdpowiedzUsuńGratulacje! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję !
Usuń