Na pewno wielu z Was
uwielbia tak przygotowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, dziś większość
tych składników jest łatwo dostępna w każdym hipermarkecie a jeśli nie to w sklepie internetowym na pewno J
Chińszczyzna to
najsłynniejsza i najbardziej różnorodna kuchnia świata i z tego co widzę
zadomowiła się u nas na dobre.
Tak
przygotowany kurczak słodko-kwaśny to najprostsze danie jakie może być, dla ułatwienia
użyłam mrożoną mieszankę warzyw która zawiera wszystkie potrzebne składniki.
Ogromną rolę w tej kuchni odgrywa ryż, zawsze miałam problem z ugotowaniem go
na sypko, odkąd mam specjalny garnek do gotowania ryżu, wszytko się zmieniło, teraz gotowanie ryżu to sama przyjemność wychodzi idealny, puszysty i nie klejący się. Nie przywiera do dna, ani nie muszę go gotować w torebkach. Idealny!
Składniki:
4 pojedyncze filety z
kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki świeżo startego
imbiru
3 łyżki oleju
45 dag mrożonej warzywnej
mieszanki chińskiej
½ puszki ananasa
3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka cukru trzcinowego
1 szklanka sosu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki soku z ananasa
3 łyżki octu ryżowego
1 puszka pędów bambusa
Przyprawa do dań chińskich
do smaku
Ryż basmati do podania
Sposób wykonania:
Kurczaka umyć pokroić na
wąskie paski, oprószyć chińską do smaku. Odstawić na 15 minut aby mięso naszło przyprawą.
W woku rozgrzać olej, dodać mięso oraz
posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć aż
mięso przestanie być surowe w środku, dodać mrożoną warzywną mieszankę chińską , pokrojonego ananasa,starty imbir, doprawić sosem sojowym, octem ryżowym, wlać
sos pomidorowy wymieszany z cukrem trzcinowym, sokiem z ananasa oraz ketchupem,
dodać osączone z zalewy pędy bambusa , chwilę smażyć na dużym ogniu mieszając, warzywa mają pozostać jędrne nie rozgotowane.
dodać osączone z zalewy pędy bambusa , chwilę smażyć na dużym ogniu mieszając, warzywa mają pozostać jędrne nie rozgotowane.
Ryż basmatii ugotować na sypko wg wskazówek na opakowaniu podawać
z kurczakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !