Moja wersja słynnego już
ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi
a krem zyskał likier, kruchy spód, galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka
i słodycz bezy to sprawia, że ciasto nie
ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję
zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic
trudnego. Poezja!
Blaszka 25/30 cm
Ciasto kruche:
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 pełna szklanka mąki
pszennej
10 dag masła
Krem śmietanowo-kokosowy:
500 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
50 ml likieru kokosowego
4 listki /łyżeczki żelatyny
Galaretka z malinami:
1/2kg malin świeżych lub
mrożonych
3 szklanki wody
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
¾ szklanki białych wiórek
kokosowych
Wykonanie ciasta:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki
powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć
wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i
włożyć na pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu wylepić dno
formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w
nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15
minut. Wyjąć, wystudzić.
Beza:
Białka umieścić w misce,
ubijać do uzyskania puszystej pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce
aż masa będzie gęsta i lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować.
Wyłożyć bezę do formy
wyłożonej papierem pergaminowym tej samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać
na wierzchu wiórkami kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c
piekarnika i suszyć przez 1 godzinę i 10 minut-beza ma być chrupiąca. Zostawić
w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Galaretka z malinami:
Galaretki rozpuścić w 3
szklankach gorącej wody, wystudzić, dodać świeże maliny i zostawić do stężenia.
Jeśli dodajemy maliny mrożone, nie rozmrażamy ich tylko mieszamy od razu z
chłodną i płynną galaretką-po dodaniu malin galaretka zsiada się natychmiast, więc musimy działać szybko i wylać tężejącą na
zimne kruche ciasto.
Krem:
Dobrze schłodzoną
kremówkę wlać do miski, ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder oraz likier
kokosowy , żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a
następnie odcisnąć i rozpuścić w miseczce nad kąpielą wodną, do płynnej konsystencji, miksując wlać cienkim strumieniem do śmietany cały
czas miksując.Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki.
Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z malinami,
przykryć upieczonym bezowym blatem.
Ciasto chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Ale puszyste! Przepięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCud, miód i orzeszki :D Super ciacho, pycha :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto! Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobilam, ale w wersji wiśniowej, wyglada pieknie, ciekawam jak smakuje :-) bo jestem na diecie :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto z twojego przepisu i wychodzi poprostu bajka, przepyszne, dziękuje za przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również pozdrawiam ciepło!
Usuń