Zawijane roladki nadziewane szynką oraz plasterkami sera
żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na
smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i
bukietem ulubionych surówek.
Składniki:
6 grubych plastrów schabu bez kości
6 plasterków sera żółtego
6 plasterków szynki gotowanej
1 czerwona papryka
6 pieczarek
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Sos:
300 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów 18%
10 dag serka topionego ziołowego
10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar
Natka pietruszki do posypania
Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie
uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa
po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć
ciasno w roladki, ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać ziołowy serek
topiony, zmiksować blenderem na gładko, zalać mięso w naczyniu, posypać ziołami
prowansalskimi do smaku, ułożyć umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki, posypać
startym serem żółtym, przykryć naczynie
pokrywą Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę (aż mięso będzie miękkie )
Podawać gorące po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !