Babeczki z cyklu-proste wypieki, bardzo aromatyczne
mięciutkie i puchate o aromacie pomarańczy, bardzo łatwe do przygotowania, gdy Twoja rodzina marzy o czymś słodkim na
podwieczorek a Ty akurat nie masz nic w domu J Smakują zarówno z kubkiem rozgrzewającego kakao jak i filiżanką gorącej
herbaty. Sekretem dobrze wyrośniętych i pulchnych babeczek jest temperatura
pokojowa –tzn, że wszystkie składniki do
przygotowania ciasta muszą mieć identyczną temperaturę. Polecam!
Na około 24 sztuk babeczek:
Składniki:
Ciasto:
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
½ pomarańczy
szczypta soli
Dodatkowo:
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dowolna polewa czekoladowa-u mnie o smaku pomarańczy
Przygotowanie:
Z pomarańczy zetrzeć
skórkę, sok wycisnąć , wymieszać ze skórką i pomarańczowym ekstraktem.
Mąkę tortową przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia
oraz szczypta soli.
Jajka ubić w osobnej misce z cukrem aż masa będzie gęsta i
prawie biała, wlać sok z pomarańczy ze skórką , mleko oraz olej, delikatnie
zmiksować na niskich obrotach miksera. Na sam koniec wsypać mąkę, delikatnie
wmieszać.
Masę nakładać łyżką do papierowych foremek na muffinki, posypać po
wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową i piec 25-30 minut w temp 180*c.
Zimne babeczki udekorować polewą czekoladową.
Słodkich wypieków!
Porywam jedną! Mają taki kolor, że trudno się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuń