Mięciutkie i pyszne
muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego
kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można
zachęcić do zrobienia i dekoracji , są dziecinnie proste do
wykonania, nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszamy ręcznie, a efekt
smakowy jest tego wart.
Składniki na 12 sztuk muffinek:
1 duże jajko
150 ml mleka
6 łyżek oleju
4 łyżki płynnego miodu prawdziwego
25 dag mąki pszennej tortowej
10 dag brązowego cukru muscovado
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżki kakao
Kilka łyżek domowych powideł śliwkowych
Krem waniliowy:
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo;
śniegowe śnieżynki z opłatka
cukrowa posypka biała i niebieska
Przygotowanie muffinek:
Jajko wbijamy o szklanej miski , wlewamy mleko oraz olej i
miód, całość roztrzepujemy trzepaczką. W drugiej misce mieszamy dokładnie
wszystkie składniki suche. Do mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie
mieszamy do jednolitego gęstego ciasta.
Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych
papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce
powideł śliwkowych.
Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na
pieczeniu góra dół.
Krem waniliowy:
Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do
miski, dodać pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z wanilii, ubić mikserem na
gęsty krem, pod koniec ubijania wsypać cukier pudrem i znów zmiksować, nie
ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył./
Przełożyć krem do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką,
udekorować zimne muffinki, posypać posypką i śniegowymi śnieżynkami z opłatka.
Podawać.
Słodkich wypieków!
Stylizacja zdjęć:
-Talerz deserowy Kubiko
-Widelczyki deserowe Napoli
przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńCudnie! Aż się buzia śmieje do zdjęć!
OdpowiedzUsuńcudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń